O nama

Hrvatski glazbeni centar

Hrvatski glazbeni centar (HGC) udruga je osnovana u Zagrebu 14. ožujka 2003. godine s ciljem promicanja, razvitka i unaprjeđivanja obrazovnih, profesionalnih, umjetničkih i socijalnih interesa glazbeno-scenskih umjetnika te poticanja, razvijanja i unaprjeđivanja umjetničke i kulturne djelatnosti na području Republike Hrvatske i njezine promidžbe u inozemstvu kao i poticanja domaćega glazbenog stvaralaštva s posebnim naglaskom na skrbi o mlađim naraštajima glazbenika. Glavno geslo programa na kojem je bazirana ideja HGC-a jest: „Slušajmo hrvatsku glazbu!“

U proteklim godinama djelovanja na prostoru Republike Hrvatske te internacionalnom suradnjom, HGC je iza sebe ostavio niz uspješnih koncerata, gostovanja i turneja kako svjetskih, tako i hrvatskih umjetnika.

Jedan od naših prvih projekata bilo je gostovanje ansambla „La piccola Scalla“ (Milano, Italija) s predstavom “Služavka-gospodarica” G. B. Pergolesija na Ljetnim igrama u Dubrovniku 2003. godine. Tada je započeta suradnja s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom (DSO) iz koje će se razviti niz uspješnih koncerata; “Dubrovnik Gala” u 2004. i 2005. godini, te gostovanja spomenutog orkestra u Grazu, Beču, Linzu i Münchenu 2006. godine, zatim turneje po Njemačkoj i SAD-u u koncertnoj sezoni 2006./2007.

U periodu od 2006. do 2010. godine ugostili smo na koncertima diljem Hrvatske mnoge svjetski poznate glazbenike poput gitaristice Sharon Isbin, dirigenata Zvonimira Hačka i Riste Savića, pijanista Eugena Indjića, violinistice Carle Trynchuck, Anette von Hen i violinista Maria Hossena, kontrabasista Huan Chun Pana, američkog skladatelja Larry Alan Smitha i dr.

Jedan od naših najznačajnijih projekata svakako je turneja „Orchestre de Flûtes Français“ s hrvatskom pijanisticom Martinom Mičijom Palić i svjetski poznatim francuskim flautistom Pierre-Yves Artaudom u travnju 2005. godine, koja je uključivala koncerte u Salle Cortot u Parizu, KD Vatroslava Lisinskog u sklopu “23. Muzičkog Biennala Zagreb – 2005. ISCM World Music Days”, HNK u Varaždinu, Gradskom kazalištu “Zorin dom” u Karlovcu, INK u Puli, Guvernerovoj palači u Rijeci i crkvi sv. Franje u Rovinju.

Organizirali smo sudjelovanje mladih hrvatskih umjetnika u radu Mlade Bečke filharmonije, turneje European Master Orchestra, koncerte povodom Dana hrvatske diplomacije, gostovanja solista iz Njemačke i Austrije, koncerte Dubrovnik Gala – gostovanje američkih solista i nastup s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

Kao jedan od izuzetnih projekata u organizaciji Hrvatskog glazbenog centra treba izdvojiti “Hrvatsku misu” – praizvedbu istoimenog djela hrvatskog skladatelja Igora Kuljerića u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u travnju 2006. godine.

Organizirali smo više dobrotvornih koncerata, od kojih ističemo suradnju s Hrvatskom ligom za borbu protiv raka i koncert povodom “Svjetskog dana bolesnika 2007.” u Muzeju Mimara u Zagrebu, na kojem su nastupali nacionalni prvak, bariton Vitomir Marof, japanska sopranistica Mayumi Kamei, pijanistica Martina Mičija Palić, klarinetist Bruno Philipp te albanska pijanistica Silvana Skenderi.

U koncertnoj sezoni 2010./2011. organizirali smo gostovanje, turneju po Hrvatskoj i seminar na Muzičkoj akademiji u Zagrebu poznate američke violinistice mr. art. Carle Trynchuk (profesorica na Andrews University, Michigan i Juilliard School of Music, New York), te majstorsku radionicu američke glazbe Dr. Larry Alan Smitha (profesor na Hartt School of Music, Dance & Theater, University of Hartford), pod pokroviteljstvom Američke ambasade u Zagrebu. Iste su godine članovi naše udruge nastupili i u okviru manifestacije „Noć Svetoga Lovre“ u Rovinju, prezentiravši publici najpoznatije operne arije i duete.

U studenom 2011. godine, u suradnji s Hrvatsko-japanskim kulturnim društvom i Zagrebačkom nadbiskupijom, organizirali smo dobrotvorni koncert za Vukovar i Japan u Zagrebačkoj katedrali s nakanom prikupljanja sredstava za projekt grada Vukovara „Asistent u nastavi za djecu s posebnim potrebama“ i za stradale u potresu i tsunamiju u japanskom gradu Fukushimi. Ovaj su humanitarni koncert ostvarili hrvatski i japanski umjetnici.

Naglasak djelovanja HGC-a je na suradnji hrvatskih umjetnika i svjetski poznatih glazbenika te uz navedene koncerte često organiziramo manje komorne koncerte na kojima se navedena suradnja realizira na radost i zadovoljstvo publike.

Isto tako pomažemo našim članovima organizirajući njihove nastupe diljem svijeta, kao i promociju hrvatskih skladatelja (poput B. Papandopula, I. Kuljerića i dr.) u suradnji s našim partnerima, International Music Center of America i Europäisches Musikzentrum iz Beča.

Godine 2013. u svrhu specijalizacije programskog usmjerenja osniva se „Projekt Lazarus“, s nakanom istraživanja, revitalizacije i promocije hrvatske glazbene baštine, s osobitim naglaskom na 16., 17. i 18. stoljeće, ponajprije na ona djela koja još uvijek čekaju ugledati svijetlo dana, a pohranjena su i neobrađena u mnogim samostanskim zbirkama, arhivima, bibliotekama, muzejima i drugim institucijama na čijem pronalasku, restauraciji, transkripciji te pripremi za suvremeno izvođenje rade, nažalost malobrojni, vrsni stručnjaci. U nastojanju otimanja zaboravu vrijednih spomenika hrvatske glazbene baštine, nepresušnom vrelu potvrde pripadnosti zapadnoeuropskom kulturnom i civilizacijskom krugu, profesionalni glazbenici „Projekta Lazarus“ izvodili su djela izvanrednih hrvatskih skladatelja; Ivana Lukačića, Vinka Jelića, Ivana Šibenčanina te Damjana Nembrija. Također smo, prema našim saznanjima, jedini u Hrvatskoj obilježili 120. obljetnicu rođenja dr. Dragana Plamenca, utemeljitelja suvremene hrvatske muzikologije, čije su posljednje otkriće i studija bili upravo „Brevis et facilis psalmorum“ Damjana Nembrija. U 2016. godini „Projekt Lazarus“ imao je dva posebno vrijedna nastupa; u Beču, na „12. Festivalu hrvatske glazbe“ u St. Peterskirche i obljetnički koncert povodom sto i desete godišnjice rođenja velikana hrvatske glazbe Borisa Papandopula u crkvi bl. Alojzija Stepinca (Sveta Nedelja). U jesen 2016. godine Hrvatski glazbeni centar pokrenuo je ciklus koncerata klasične glazbe pod nazivom „Lux musicae“, kojim se promovira klasična glazba na području Zagrebačke županije kroz nastupe vrsnih i etabliranih profesionalnih glazbenika.

U suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, u studenom 2016. godine ostvarili smo projekt pod nazivom „Dani Šiloboda u Svetoj Nedelji“ u okviru kojega su održani predstavljanje knjiga, koncerti, predavanja i radionice vezane uz lik i djelo Mihaela Šiloboda Bolšića.