Projekt Lazarus

„Projekt Lazarus“ – revitalizacija hrvatske glazbene baštine

Na hrvatskoj i međunarodnoj glazbenoj sceni od 2013. godine djeluje profesionalni ansambl pod nazivom Projekt Lazarus, iza čijeg se neobičnog imena krije glavni cilj djelovanja ovoga ansambla – revitalizacija hrvatske glazbene baštine. Projekt Lazarus osnovan je u okviru udruge Hrvatski glazbeni centar, a idejni je začetnik i osnivač ansambla bas Robert Palić, član Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Istraživanje, revitalizacija, promocija i prezentacija hrvatske glazbene baštine primarni su ciljevi Projekta Lazarus koji se realiziraju kroz dva osnovna procesa; istraživanjem nepoznate i neobrađene glazbene literature nastale u razdoblju od 16. do 18. stoljeća u suradnji sa stručnjacima za navedeno razdoblje, modelirajući profesionalni ansambl neophodan za pripremu i izvođenje glazbenog materijala. Ansambl Projekt Lazarus osobito je usmjeren na prezentiranje djela koja u suvremenoj povijesti nisu ugledala svjetlo dana, ili se pak rijetko izvode, kao i onih za koja ne postoje audio ili video zapisi.

U nastojanju otimanja zaboravu vrijednih spomenika hrvatske glazbene baštine, nepresušnom vrelu potvrde pripadnosti zapadnoeuropskom kulturnom i civilizacijskom krugu, glazbenici Projekta Lazarus izvode djela skladatelja tzv. rane hrvatske glazbe, poput Ivana Lukačića, Vinka Jelića i Ivana Šibenčanina, no posebno izdvajamo Damjana Nembrija, skladatelja rođenog u Hvaru 1584. godine, čije je do ovoga trenutka jedino sačuvano djelo Brevis et facilis psalmorum iz 1641. godine ansambl Projekt Lazarus izveo na koncertima u zemlji i inozemstvu, a prigodno je u 2015. godini obilježena i 120. obljetnica rođenja utemeljitelja suvremene hrvatske muzikologije dr. Dragana Plamenca, čije su posljednje istraživanje i studija bili upravo psalmi Damjana Nembrija. Koncertom pod nazivom Brevis et facilis psalmorum ansambl se predstavio u studenom 2016. godine na 12. festivalu hrvatske glazbe u Beču nastupivši u St. Peterskirche na Grabenu. U dosadašnjem djelovanju ansambl je održao niz koncerata s ciljem upoznavanja šireg spektra publike s vrhunskim dostignućima hrvatskih skladatelja, nastupivši i u okviru ciklusa Lux musicae u organizaciji Hrvatskog glazbenog centra.

U prosincu 2016. godine Projekt Lazarus učinio je svojevrsni programski iskorak kako bi obilježio 110. obljetnicu rođenja jednog od najvećih hrvatskih skladatelja dvadesetoga stoljeća – Borisa Papandopula. Na prigodnom koncertu pod nazivom Papandopulo 110, vrsnom su se glazbenom izvedbom rijetko prezentiranih skladbi Borisa Papandopula predstavili mezzosopranistica Martina Menegoni, bariton Matija Meić, violinist Ivan Jakšeković i pijanist Božo Letunić.

U okviru projekta Putevima Damjana Nembrija ansambl Projekt Lazarus u kolovozu 2017. godine nastupio je u bazilici San Giorgio Maggiore u Veneciji na VII. međunarodnom festivalu Gaetano Callido izvevši jedino sačuvano djelo Damjana Nembrija upravo u benediktinskom samostanu u kojemu je i nastalo davne 1641. godine. Istim programom Projekt Lazarus predstavio se i na 56. Hvarskim ljetnim priredbama koncertom u katedrali sv. Stjepana 30. kolovoza 2017., u kojoj je Nembri bio kršten 20. prosinca 1584. godine. Projekt Putevima Damjana Nembrija predstavljen je i varaždinskoj publici koncertom u crkvi sv. Florijana 29. rujna 2017. u okviru 47. Varaždinskih baroknih večeri.

U 2018. godini, Projekt Lazarus obilježio je 370. godišnjicu smrti hrvatskog skladatelja Ivana Lukačića održavši koncerte u splitskoj crkvi sv. Frane na Obali u kojoj je bio gvardijanom više od 20 godina i u crkvi sv. Frane u Šibeniku, u kojoj je bio kršten i zaređen. Lukačićevo jedino sačuvano djelo – zbirka moteta Sacrae cantiones predstavljena je i zagrebačkoj publici u crkvi sv. Marije na Dolcu.

U kolovozu 2018. godine Projekt Lazarus ostvaruje iznimno uspješan nastup na poznatom međunarodnom Festivalu Seviqc u Sloveniji, na kojemu je u prepunoj Viteškoj dvorani dvorca u Slovenskoj Bistrici publici predstavio ranobaroknu hrvatsku glazbenu baštinu.

Kruna višegodišnjeg intenzivnog djelovanja Projekta Lazarus u revitalizaciji hrvatske glazbene baštine ostvarena je u rujnu 2018. godine na 48. Varaždinskim baroknim večerima koncertom u Franjevačkoj crkvi, u kojoj su po prvi puta u suvremenoj povijesti izvedene brojne skladbe istarskog skladatelja Francesca Sponge Uspera, krštenoga u crkvi sv. Eufemije u Rovinju 1561. godine. Nastup je ostvaren u suradnji sa svjetski renomiranim japanskim čelistom i dirigentom Hidemijem Suzukijem i solistima orkestra Libera Classica, a pod ravnanjem maestra Darijana Ivezića.

Ovim smo nastupom doprinijeli i dodjeli nagrade Ivan Lukačić za muzikološki rad na 48. Varaždinskim baroknim večerima prof. dr. sc. Enniu Stipčeviću i Dariju Poljaku za obradu hrvatske glazbene baštine skladbi Francesca Sponge Uspera izvedenih na koncertu vokalnog ansambla Projekt Lazarus i solista Orchestra Libera Classica u Franjevačkoj crkvi, a koje je u zbirci pod naslovom Salmi vespertini (1627.) objavio Muzički informativni centar.

Umjetnički je voditelj ansambla dirigent Darijan Ivezić, umjetnička suradnica, pijanistica i producentica Martina Mičija Palić, a vanjski je suradnik ansambla uvaženi akademik, muzikolog Ennio Stipčević.

Uz dirigenta i umjetničku suradnicu, osnovnu postavu ansambla Projekt Lazarus čine sopranistice Daniela Perosa, Tanja Rupnik i Tanja Ruždjak, mezzosopranistice Martina Menegoni i Nikolina Virgej Pintar, tenori Ivan Martinčić i Siniša Galović te bariton Matija Meić i bas Robert Palić. Sastav ansambla prilagođava se programu predviđenom za izvođenje pa su tako do sada s ansamblom surađivali; sopranistica Darija Auguštan, mezzosopranistice Loredana Medan i Sonja Runje, tenori Goran Zorić i Hrvoje Foretić, basovi Siniša Štork i Martin Feller, kao i uvaženi instrumentalisti – violinist Ivan Jakšeković i pijanist Božo Letunić.