Projekt Lazarus

„Projekt Lazarus“ – revitalizacija hrvatske glazbene baštine

Na hrvatskoj i međunarodnoj glazbenoj sceni od 2013. godine djeluje profesionalni ansambl pod nazivom Projekt Lazarus, iza čijeg se neobičnog imena krije glavni cilj djelovanja ovoga ansambla – revitalizacija hrvatske glazbene baštine. Projekt Lazarus osnovan je u okviru udruge Hrvatski glazbeni centar, a idejni je začetnik i osnivač ansambla bas Robert Palić, član Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Istraživanje, revitalizacija, promocija i prezentacija hrvatske glazbene baštine primarni su ciljevi Projekta Lazarus koji se realiziraju kroz dva osnovna procesa; istraživanjem nepoznate i neobrađene glazbene literature nastale u razdoblju od 16. do 18. stoljeća u suradnji sa stručnjacima za navedeno razdoblje, modelirajući profesionalni ansambl neophodan za pripremu i izvođenje glazbenog materijala. Ansambl Projekt Lazarus osobito je usmjeren na prezentiranje djela koja u suvremenoj povijesti nisu ugledala svjetlo dana, ili se pak rijetko izvode, kao i onih za koja ne postoje audio ili video zapisi.

U nastojanju otimanja zaboravu vrijednih spomenika hrvatske glazbene baštine, nepresušnom vrelu potvrde pripadnosti zapadnoeuropskom kulturnom i civilizacijskom krugu, glazbenici Projekta Lazarus izvode djela skladatelja tzv. rane hrvatske glazbe, poput Ivana Lukačića, Vinka Jelića i Ivana Šibenčanina, no posebno izdvajamo Damjana Nembrija, skladatelja rođenog u Hvaru 1584. godine, čije je do ovoga trenutka jedino sačuvano djelo Brevis et facilis psalmorum iz 1641. godine ansambl Projekt Lazarus izveo na koncertima u zemlji i inozemstvu, a prigodno je u 2015. godini obilježena i 120. obljetnica rođenja utemeljitelja suvremene hrvatske muzikologije dr. Dragana Plamenca, čije su posljednje istraživanje i studija bili upravo psalmi Damjana Nembrija. Koncertom pod nazivom Brevis et facilis psalmorum ansambl se predstavio u studenom 2016. godine na 12. festivalu hrvatske glazbe u Beču nastupivši u St. Peterskirche na Grabenu. U dosadašnjem djelovanju ansambl je održao niz koncerata s ciljem upoznavanja šireg spektra publike s vrhunskim dostignućima hrvatskih skladatelja, nastupivši i u okviru ciklusa Lux musicae u organizaciji Hrvatskog glazbenog centra.

U prosincu 2016. godine Projekt Lazarus učinio je svojevrsni programski iskorak kako bi obilježio 110. obljetnicu rođenja jednog od najvećih hrvatskih skladatelja dvadesetoga stoljeća – Borisa Papandopula. Na prigodnom koncertu pod nazivom Papandopulo 110, vrsnom su se glazbenom izvedbom rijetko prezentiranih skladbi Borisa Papandopula predstavili mezzosopranistica Martina Menegoni, bariton Matija Meić, violinist Ivan Jakšeković i pijanist Božo Letunić.

U okviru projekta Putevima Damjana Nembrija ansambl Projekt Lazarus u kolovozu 2017. godine nastupio je u bazilici San Giorgio Maggiore u Veneciji na VII. međunarodnom festivalu Gaetano Callido izvevši jedino sačuvano djelo Damjana Nembrija upravo u benediktinskom samostanu u kojemu je i nastalo davne 1641. godine. Istim programom Projekt Lazarus predstavio se i na 56. Hvarskim ljetnim priredbama koncertom u katedrali sv. Stjepana 30. kolovoza 2017., u kojoj je Nembri bio kršten 20. prosinca 1584. godine. Projekt Putevima Damjana Nembrija predstavljen je i varaždinskoj publici koncertom u crkvi sv. Florijana 29. rujna 2017. u okviru 47. Varaždinskih baroknih večeri.

U 2018. godini, Projekt Lazarus obilježio je 370. godišnjicu smrti hrvatskog skladatelja Ivana Lukačića održavši koncerte u splitskoj crkvi sv. Frane na Obali u kojoj je bio gvardijanom više od 20 godina i u crkvi sv. Frane u Šibeniku, u kojoj je bio kršten i zaređen. Lukačićevo jedino sačuvano djelo – zbirka moteta Sacrae cantiones predstavljena je i zagrebačkoj publici u crkvi sv. Marije na Dolcu.

U kolovozu 2018. godine Projekt Lazarus ostvaruje iznimno uspješan nastup na poznatom međunarodnom Festivalu Seviqc u Sloveniji, na kojemu je u prepunoj Viteškoj dvorani dvorca u Slovenskoj Bistrici publici predstavio ranobaroknu hrvatsku glazbenu baštinu.

Kruna višegodišnjeg intenzivnog djelovanja Projekta Lazarus u revitalizaciji hrvatske glazbene baštine ostvarena je u rujnu 2018. godine na 48. Varaždinskim baroknim večerima koncertom u Franjevačkoj crkvi, u kojoj su po prvi puta u suvremenoj povijesti izvedene brojne skladbe istarskog skladatelja Francesca Sponge Uspera, krštenoga u crkvi sv. Eufemije u Rovinju 1561. godine. Nastup je ostvaren u suradnji sa svjetski renomiranim japanskim čelistom i dirigentom Hidemijem Suzukijem i solistima orkestra Libera Classica, a pod ravnanjem maestra Darijana Ivezića.

Ovim smo nastupom doprinijeli i dodjeli nagrade Ivan Lukačić za muzikološki rad na 48. Varaždinskim baroknim večerima prof. dr. sc. Enniu Stipčeviću i Dariju Poljaku za obradu hrvatske glazbene baštine skladbi Francesca Sponge Uspera izvedenih na koncertu vokalnog ansambla Projekt Lazarus i solista Orchestra Libera Classica u Franjevačkoj crkvi, a koje je u zbirci pod naslovom Salmi vespertini (1627.) objavio Muzički informativni centar.

U 2019. godini ansambl Projekt Lazarus ostvario je niz koncertnih nastupa u zemlji i inozemstvu. U Zagrebu je u crkvi sv. Marije na Dolcu održan Korizmeni koncert na kojemu su izvedena dva bisera barokne glazbe; zbirka psalama Hvaranina Damjana Nembrija i remek djelo Domenica Scarlattija „Stabat Mater“. Na Uskrsnome koncertu u prvome djelu koncerta ansambl je izveo četveroglasne motete iz zbirke Clio sacra, Davidicos psalmos vespertinis horis adscriptos musicis decantans (zbirka Davidovih večernjih psalama) skladatelja prve polovine 17. stoljeća Bonaventure Berette, tiskane u Veneciji 1635. godine. Značajno je napomenuti da je ova zbirka u suvremenome zapisu objavljena u okviru edicije Corpus Musicum Franciscanum koja objavljuje djela skladatelja-franjevaca, kojoj doprinose i hrvatski muzikolozi. U drugome dijelu koncerta ansambl je izveo hrvatske uskrsne popijevke u obradama poznatih hrvatskih skladatelja.

U lipnju 2019. Projekt Lazarus snimao je za potrebe Hrvatske radiotelevizije psalme Damjana Nembrija, jedan od najvažnijih spomenika hrvatskoga glazbenog baroka, a isto je djelo izveo na 59. Glazbenim večerima u sv. Donatu u Zadru, u kojemu je Damjan Nembri dugo godina bio priorom samostana sv. Krševana. Uz Nembrijeve psalme također je izveden i maestralni „Stabat Mater“ Domenica Scarlattija.

Uslijedio je u kolovozu i nastup na međunarodnom festivalu „Seviqc“ u Brežicama na kojemu su predstavljeni Bonaventura Beretta sa svojim psalmima „Clio sacra“ i Domenico Scarlatti sa „Stabat Mater“. Istim programom u rujnu 2019. ansambl „Projekt Lazarus“ predstavio se i na 49. Varaždinskim baroknim večerima.

Ansambl Projekt Lazarus predstavio je u nedjelju, 10. studenog 2019. godine, u crkvi Santa Maria dell’ Anima u Rimu program CroBaroque, u okviru kojega su izvedena djela najznačajnih skladatelja hrvatskog baroka; Ivana Lukačića, Vinka Jelića, Ivana Šibenčanina, Francesca Sponge Uspera i Damjana Nembrija te njihova suvremenika i talijanskoga skladatelja Bonaventure Berette. Ovaj je nastup održan u okviru projekata kulturne promidžbe, javne diplomacije i međunarodne prepoznatljivosti Republike Hrvatske, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Veleposlanstva RH u Vatikanu.

U prosincu 2019. u crkvi sv. Ivana Nepomuka u župi Lučko/Stupnik u okviru 4. ciklusa klasične glazbe „Lux musicae“ promovirana su ponajbolja ostvarenja hrvatske glazbene baštine. Na programu koncerta našli su se hrvatski barokni autor, ali i obrade popijevki iz Cithare octochorde i Pavlinske pjesmarice.

U ciklusu „Glazbena Rijeka“ na koncertu upriličenom 20. prosinca 2019. godine u prekrasnoj Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskoga primorja („Guvernerova palača“), ansambl Projekt Lazarus predstavio je presjek djela hrvatskih baroknih skladatelja, pa su se tako na programu našli Jelić, Lukačić, Usper, Šibenčanin i Nembri.

U 2020. godini zbog pandemije korona virusa onemogućeno je ostvarivanje brojnih planiranih programa, ali ansambl Projekt Lazarus ostao je prisutan na glazbenoj sceni s obzirom na činjenicu da su snimke koncerata iz proteklih godina emitirane na Hrvatskom katoličkom radiju i trećem programu Radija Slovenija.

Umjetnički je voditelj ansambla dirigent Darijan Ivezić, umjetnička suradnica, pijanistica i producentica Martina Mičija Palić, a vanjski je suradnik ansambla uvaženi akademik, muzikolog Ennio Stipčević. U 2020. godini ansambl ostvaruje i programe pod ravnanjem mladoga dirigenta Franje Bilića.

Uz dirigenta i umjetničku suradnicu, osnovnu postavu ansambla Projekt Lazarus čine sopranistice Daniela Perosa, Tanja Rupnik i Tanja Ruždjak, mezzosopranistice Martina Menegoni i Nikolina Virgej Pintar, tenori Ivan Martinčić i Siniša Galović te bariton Matija Meić i bas Robert Palić. Sastav ansambla prilagođava se programu predviđenom za izvođenje pa su tako do sada s ansamblom surađivali; sopranistica Darija Auguštan, mezzosopranistice Loredana Medan i Sonja Runje, tenori Goran Zorić i Hrvoje Foretić, basovi Siniša Štork i Martin Feller, kao i uvaženi instrumentalisti – violinist Ivan Jakšeković i pijanist Božo Letunić.