Adventski koncert orguljaša Višeslava Jaklina i ansambla Projekt Lazarus

Objavljeno: 14.12.2018.

U ugodnom ozračju župne crkve Bl. Alojzija Stepinca u Rakitju, u nedjelju, 9. prosinca 2018. godine, Adventski koncert održali su orguljaš Višeslav Jaklin i ansambl Projekt Lazarus, čime je istovremeno tradicionalno obilježena i 6. obljetnica osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji.

Višeslav Jaklin, varaždinski katedralni orguljaš, jedan od ponajboljih hrvatskih umjetnika mlađega naraštaja, izabrao je prigodni i istodobno zahtjevni program za orgulje koji je započeo Pastoralom u F-duru J. S. Bacha, kojom je odmah „zarobio“ slušatelje koristeći tzv. piffero stil, kojega odlikuje čvrsta basovska linija i prštavi piskutavi tonovi visokih registara, a koji je bio prisutan u tadašnjoj talijanskoj (pred)božićnoj narodnoj glazbi. Minucioznim i lepršavim muziciranjem dočarao nam je Jaklin uzbuđenje pastira u očekivanju rođenja Gospodinovoga. U poznatom luterijanskom koralu “Nun komm der Heiden Heiland” pokazao je Jaklin svu raskoš svojega talenta izvevši suvereno kompleksnu građu ovoga korala u kojemu je filigransku melodiju cantusa firmusa izvanredno sljubio s dva prateća manuala nižih registara.

Naposljetku, “7 djela u D-duru i d-molu za božićno vrijeme” francuskoga skladatelja C. Francka donijelo nam je kolaž raspoloženja u kojima je Jaklin sjajnom registracijom postigao učinak velikoga orkestra i donio istinsku adventsku atmosferu koja je razgalila okupljenu publiku. Svoj nastup završio je vlastitom improvizacijom na temu himne iz 17. stoljeća “Wer nur den lieben Gott lässt walten”, predstavivši se publici kao vrstan i kreativan improvizator.

Ansambl Projekt Lazarus predstavio se djelima Lukačića i Jelića, dvojice najznačajnijih hrvatskih ranobaroknih skladatelja, izvevši dvoglasne i četveroglasne motete iz zbirki Sacrae cantiones (1620.) i Parnassia militia (1622.). Uz suverenu i angažiranu pratnju umjetničkog voditelja Darijana Ivezića, vokalni umjetnici ansambla Projekt Lazarus; sopranistica Daniela Perosa, mezzosopranistica Nikolina Virgej Pintar, tenor Siniša Galović i bas Robert Palić, sugestivnom su i suptilnom izvedbom uveli publiku u kontemplativno ozračje Adventa.

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji koji uz pokroviteljstvo Grada Svete Nedelje, Turističke zajednice Grada Svete Nedelje i Zagrebačke županije te u suradnji sa župama na području našega Grada organizira koncerte klasične glazbe, ovim je koncertnim nastupom zaključio petu sezonu koncertnoga ciklusa.