CroBaroque – Projekt Lazarus u Rimu

Objavljeno: 14.11.2019.

Ansambl Projekt Lazarus predstavio je u nedjelju, 10. studenog 2019. godine, u crkvi Santa Maria dell’ Anima u Rimu program CroBaroque, u okviru kojega su izvedena djela najznačajnih skladatelja hrvatskog baroka; Ivana Lukačića, Vinka Jelića, Ivana Šibenčanina, Francesca Sponge Uspera i Damjana Nembrija te njihova suvremenika i talijanskoga skladatelja Bonaventure Berette.

U prekrasnoj povijesnoj gotičkoj njemačko-austrijskoj nacionalnoj crkvi iz 14. stoljeća, rimska publika je s oduševljenjem dočekala i pozdravila izvrsnu izvedbu i ovaj jedinstveni odabir djela hrvatskog baroka. U publici su bili predstavnici diplomatskog zbora i hrvatske dijaspore, hrvatskog svećenstva na studiju u Rimu i drugi uzvanici.

Udruga Hrvatski glazbeni centar iz Zagreba pokrenula je proces revitalizacije hrvatske glazbene baštine 16. i 17. stoljeća, okupivši profesionalne glazbenike u ansambl Projekt Lazarus, nastojeći sinergijskim djelovanjem izvođača – vokalnih i instrumentalnih umjetnika te muzikologa – istraživača, zaboravljene i rijetko izvođene skladbe hrvatskih autora približiti publici.

Koncertno gostovanje u Rimu omogućili su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.