Projekt Lazarus na Festivalu Seviqc u Brežicama

Objavljeno: 27.08.2019.

Ansambl Projekt Lazarus nastupio je 24. kolovoza 2019. na međunarodnom Festivalu Seviqc u Brežicama. U jedinstvenom ambijentu Viteške dvorane dvorca u Brežicama, pred više od stotinu slušatelja, ansambl Projekt Lazarus predstavio je dvojicu različitih, ali izvanrednih baroknih skladatelja – Bonaventuru Berettu i Domenica Scarlattija.

Bonaventura Beretta talijanski je barokni skladatelj i orguljaš. Djelovao je između ostaloga kao maestro di capella u crkvi San Antonio u Padovi. U splitskom je franjevačkom samostanu bio nastanjen devet mjeseci, od lipnja 1660. do ožujka 1661. godine i za to je vrijeme bio kapelnikom splitske stolne crkve. Njegovo jedino poznato djelo zbirka je psalama za dva do četiri glasa pod nazivom Clio sacra, “Davidicos psalmos vespertinis horis adscriptos notis musicis decantans”, objavljena u Veneciji 1635. godine. Na ovome je koncertu ansambl Projekt Lazarus po drugi puta u suvremenoj povijesti izveo četveroglasne motete iz navedene zbirke.

Domenica Scarlattija ne treba posebno predstavljati, a njegovo remek-djelo, deseteroglasni Stabat Mater u izvedbi Projekta Lazarus, publika u Viteškoj dvorani ispratila je vidnim oduševljenjem. Nakon koncerta, u prigodnom druženju sa stručnom publikom, mogle su se čuti samo riječi pohvale i podrške za Hrvatski glazbeni centar i Projekt Lazarus te njihova nastojanja za revitalizacijom hrvatske glazbene baštine te prezentacijom vrhunskih umjetničkih ostvarenja svjetske umjetničke glazbene baštine.

Više informacija o koncertu potražite na poveznici: http://www.seviqc-brezice.si/?lang=en